Skoro sam negde pročitao da kada UNESCO bude stavio Petrovaradinsku tvrđavu na svoju listu svetske baštine, da se nakon toga veliki događaji neće smeti održavati na tvrđavi (čitaj EXIT).

    Hm.....UNESCO ili EXIT? Pitanje je sada... Svakako da bi bilo lepo da kada turisti dođu u naš grad, mi možemo da se pohvalimo kako je naša tvrađava na listi UNESCO-a. Ali ne samo to, (čini mi se, a ukoliko nisam u pravu neka me neko ispravi) da kada UNESCO stavi neki objekat na svoju listu, da onda oni i obezbedede potreban novac za rekonstrukciju. Tvrđavi je, da se ne lažemo,  rekonstrukija potrebna. Ali nije problem tvrđava, grad ili državi bi imali novac za njenu rekonstrukciju. Ali šta je sa predgrađem tvrđave? To predgrađe je zaista veliki problem (skoro sve fasade su u očajnom stanju, vlaga, putevi...ukoliko ste bili na đavi znate o čemu govorim), ali UNESCO bi obezbedio novac i za uređenje predgrađa.

    OK. Sve je to divno i krasno, ali postoje određeni preduslovi. Ima ih više, ali onaj koji je meni najviše zasmetao jeste onaj koji sam već naveo gore. Da li treba premestiti EXIT negde drugde? Ali gde? Specifičnost ovog  festivala jesti (između ostalog) i njegova lokacija. Čak je i Sting rekao da mu je draže da svira na tvrđavi, nego u nekoj areni. (to je zvanična verzija koju je iznela Maja Gojković, a nezvanična je ona da mu je ponuđeno više para da dođe u Novi Sad)

     I na kraju treba se odlučiti... UNESCO ili EXIT? Moj izbor je EXIT. Zašto? Ovaj festival je učinio da Novi Sad postane poznat u Evropi. Na ovaj festival dolazi veliki broj turista koji ostavljaju novac u našem gradu, u našoj državi. EXIT je '90-ih pokazao da neko u Srbiji sme da digne glas i da u Srbiji ne žive samo neki čudni ljudi sa njihovim čudnim idejama. EXIT zapošljava veliki broj ljudi. I najbitniji EXIT dovodi velike zvezde u Novi Sad. Tako da ne moramo ići u Budimpeštu, ili neke udaljene gradove.

    Ali opet UNESCO bi dao pare za rekonstrukciju... Šta vi mislite? Koji je vaš izbor?